Ny Ranarpsbo

En ny Ranarpsbo...


Onsdagen den 15 juli, 2014, vid halv nio tiden på morgonen, kom en ny Ranarpsbo till världen. Det var hos Bengt och Jessica, eller stuteri Prosus P.R.E. för att vara exakt, som ett nytt stoföl föddes.


Jessica och Bengt flyttade till Ranarp 2012. Redan i planeringsstadiet var det bestämt att hästuppfödning skulle bli en viktig del i verksamheten. Att det blev P.R.E.-hästar var inte så konstigt. Jessica, som varit intresserad av hästar sedan barnsben, hade tidigt upptäckt rasens kvaliteter. ”Då var det väl mest exteriören jag fastnade för. En vacker häst med stora rörelser. Idag sätter jag lika stort värde på hästens inre kvaliteter. P.R.E. hästar är mentalt starka, de är till sin natur modiga och blir med rätt utbildning mycket lätta att hantera.” Hon har arbetat med rasen sedan 1998.


P.R.E. står för Pura Raza Española som helt enkelt betyder spansk häst. Rasen är resultatet av ett gigantiskt genetiskt projekt som startades redan 1567 på order av kung Felipe II av Spanien.


På gården i norra Ranarp finns idag åtta hästar. Fyra ston, tre unghästar och så nu, ett nyfött föl. Fölet är undan Hidra, eller Hidra VI för att vara exakt, och efter Marinero MG - en fem år gammal, guldgul avelshingst vars far stammar från det legendariska Paco Marti-stuteriet. Hittills har fyra föl fötts på stuteri Prosus P.R.E. och framöver hoppas Jessica på att man ska få upp till tre föl per år. ”Det kommer att ta några år till, men det är det vi siktar på” säger hon, med välförtjänt tillförsikt.


Mer information om stuteriet hittar du på www.prosuspre.com eller på Facebook-sidan Prosus PRE.